Experter på spabad och spatillbehör!
kr

I varukorgen

Underhåll

Att sköta och ta hand om sitt spabad är viktigt utan att för den skull vara krävande.

Det ska användas under många år och ständigt kännas fräscht och tilltalande. Det som är det mest återkommande underhållet avser vattnets kvalitet. Alla vill ju att vattnet ska se, kännas och lukta rent. För övrigt är det egentligen små saker som gör skillnaden.

Panel eller kabinett

Spabadets utsida är ofta av trä eller syntet. Om det är av trä så bör man se över panelen en till ett par gånger per år. Kanske behöver det oljas eller målas, ungefär som utemöbler i övrigt. När det är syntetpaneler räcker det egentligen bra med att spola eller torka av spabadet någon gång för att hålla det snyggt. De flesta syntetmaterial påverkas varken av vind eller vatten. Vissa kan blekna i solen men de tillhör idag undantagen. Ett litet tips kan vara att ta en svamp med lite barnolja i och stryka tunt över panelen. På så sätt stöter det ifrån sig vatten och bevarar sin lyster lite längre men ta inga stora mängder. Om du har stenimitation håller det sig likt syntetmaterialet utan större underhåll. Däremot kan det vara lite känsligare vid åverkan. Skulle en bit lossna till följd av en olycka eller åverkan är det å andra sidan ganska lätt att reparera. Lösa bitar går ofta att köpa till från din spabadshandlare och är lätta att klistra eller skruva på. Är det bara någon flis så kan du måla över det med färg som passar.

Andra material såsom; glasfiber, rostfritt stål eller gummi behandlas enligt respektive tillverkares anvisningar då det kan skilja markant mellan dem.

Ytskikt

Ytan på karets insida är vanligtvis av akryl- eller ABS-plast. För att bibehålla lyster och glans finns det en mängd olika medel att tillgå. Dessa behöver endast användas några enstaka gånger per år, förslagsvis i samband med vattenbyte. Tala med din spabadshandlare om vilka medel som rekommenderas. Undvik medel som annars används i hushållet då dessa kan innehålla medel som både skadar och lämnar rester av tvål eller såpa i badet. Mellan dessa rengöringstillfällen räcker det att använda en svamp eller trasa för att torka av ytan vid och ovanför vattenlinjen. Detta gör du efter behov och egen önskan. Det du upptäcker är framför allt den rand som uppstår vid vattenlinjen de första veckorna efter ett vattenbyte. Denna bör du torka bort, speciellt om ditt spabad är av ABS-plast. När vattnet sedan har ”reglerat” sig vad beträffar halter av metaller och mineraler, uppstår inte längre någon rand.

Munstycken och löstagbara filterkorgar

På många spabad går det att ta loss munstycken (vilket är att föredra) och filterkorgar. Dessa kan man med fördel rengöra några gånger per år. Filterkorgarna töms ju också vid filterbyten varpå man kan upptäcka om de behöver sköljas av.

Filter

De impregnerade polyesterfilter som används i huvudsak bör rengöras kontinuerligt. Faktum är att de ofta utgör skillnaden mellan klart och grumligt vatten. De första veckorna efter ett vattenbyte bör man ta ur och skölja rent dem ett par gånger i veckan. Därefter räcker det med 2-3 gånger per månad. Men ha gärna som rutin att spola av dem oftare då de borgar för ett klart vatten. Ett tips är att ha dubbel uppsättning av filter för att underlätta byten och rengöring av dem. På så sätt har du alltid fräscha filter i ditt spabad. 7-8 gånger per år är det lämpligt att låta dina filter tvättas med ett speciellt medel avsett för just filter. Du finner det i välsorterade spabadsbutiker. Det fungerar så att dina filter läggs i vatten under ett dygn med detta medel, spolas sedan av för att ställas på tork. Detta bevarar livslängden avsevärt på både vatten och filter. Ett filter håller som regel längre än vad som anges av tillverkarna, förutsatt att de underhålls. Det är inte ovanligt att ett filter håller långt över ett år och ibland till och med två. Det finns också engångsfilter som räcker 2-6 månader och som oftast är ioniserade för att stötta reningsprocessen ytterligare. Det är däremot viktigt att du pratar med just din handlare om vad som fungerar i ditt spabad. Vissa spabad klarar nämligen inte av den vattengenomströmning som engångsfilter kräver varpå cirkulationen genast påverkas till det sämre. Därigenom kan också värmaren och ozonatorn påverkas.

Det finns en uppsjö av olika filter men de flesta i någon standardstorlek vilket gör det lätt att hitta ett som passar just ditt spabad. Tänk på att de har olika täthet vilket påverkar både rening och vattenflöde.

Kemikalier

För att hålla ditt vatten rent och fräscht behöver du tillsätta viss mängd kemikalier. De som påstår något annat har fått felaktig information. Däremot kräver olika spabad olika mycket och kemikalier med olika funktioner och koncentration avgör också mängden. Generellt kan kemikalierna delas in i tre olika sorter; klor, brom och aktivt syre. Bland dessa tre finns sedan en otalig mängd olika fabrikat. Du kan också, oavsett sort, välja om du vill ha i tablettform, pulver eller flytande. Utöver dessa val tillkommer också hur ofta du vill tillsätta kemikalierna. Före och efter varje bad eller en gång i veckan upp till en gång i månaden.

Även om det kan låta omständligt så är det mycket enkelt även om vissa metoder är enklare än andra. Vad ska man då välja? Det hela handlar om vad som passar dig. Generellt kan sägas att vissa tycker klor luktar rent medan andra avskyr doften av klor. Brom är luktfritt och fungerar, i princip, på samma sätta som klor. Aktivt syre är något mjukare men har vanligtvis kortare livslängd. Prismässigt skiljer sig olika medel där de sammansatta och långtidsverkande är något dyrare i inköp. Dessa kan å andra sidan vara billigare i längden om man badar mycket. Be din spabadshandlare om råd och jämförelser.

Vattenbyten

Vattnet i ett spabad håller relativt länge om reningen och underhållet sköts. Emellanåt behöver dock vattnet bytas. Vid dessa byten görs tömningen lättast med en länspump. De flesta spabad har urtappningkranar med självtryck men då tar tömningen lång tid. Sker bytet vintertid uppskattar man ett snabbt byte. Det finns spabad där man kan koppla om en vattenpump till tömningsventilen vilket skyndar på tömningen avsevärt. Tänk bara på att inte pumpa luft så pumpen bränner eller överhettas. Vattnet töms föredragsvis i närmaste avlopp eller dagvattenbrunn. I samband med byte av vatten kan man också passa på att göra en mer omfattande rening, se nedan.

Rengöring av rör och pumpar

I rör och pumpar fastnar avlagringar från rester i vattnet. Även vid ett vattenbyte får man sällan ut allt vatten från slangar och pumpar. För att rensa rent kan man använda medel just för detta ändamål. De finns i välsorterade spabadsbutiker. Det vanligaste sättet innebär att man just innan tömning tillsätter detta medel efter man har tagit ur filtren. Sedan kör man med samtliga pumpar 10-20 minuter så vattnet med medlet i får verka genom samtliga delar av rör, vattenfördelare och pumpar. Första gången ter detta sig något ”snuskigt” då all smuts som frigörs skummas på ytan av vattnet. Därefter kan man tömma vattnet, putsa karet och dess munstycken för att sedan återfylla med nytt, fräscht vatten. Man behöver inte göra denna procedur varje gång man byter vatten men gärna en till två gånger per år.

Pumpar, värmare och rördelar i metall påverkas än mer av vattnet och framför allt, kemikalierna. Det som, generellt sett, är mest skonsamt av de tre vanligaste ämnena i kemikalierna är aktivt syre. Klor och brom angriper avsevärt hårdare och skapar avlagringar i pumpar, värmare och rördelar. Men, alla spabad angrips inte lika mycket. Det har blivit allt vanligare att värmare är konstruerade så metall och vatten inte möts. Detsamma gäller vissa pumpar som istället för stål har plast eller teflon på insidan för att undvika just korrosion. Även antalet rördelar i metall blir allt färre på moderna spabad. Dessutom finns det idag kemikalier som uppmärksammat detta och har gjort sina medel skonsammare än vad de har varit.

Ozonator eller ozongenerator

En ozonator aktiveras via en elektrisk impuls. Antingen via ett slags tändstift eller via något man kan likna vid en glödlampa. Båda metoder har en begränsad livslängd, vanligtvis 3-5 år. Därefter måste tändstiftet eller glödlampan bytas ut. Kostnaden är mycket rimlig och kostar hos de flesta tillverkare någonstans mellan 500-1500 kr. Bytet är enkelt att göra och du kan, i de flesta fall, göra det själv med anvisningar från din spabadshandlare. De flesta ozongeneratorer är utrustade med någon form av indikationslampa som visar om det genereras ozon eller ej.

Lock

Alla spabad ska ha ett lock. För uppenbara anledningar; energiförbrukning, barnskydd och skydd från nedfallande smuts när det inte används. De består, vanligtvis, av frigolit i olika tjocklekar med hög densitet, täthet, med någon form av plast eller galonhölje. För att öka livslängden på ett lock, som för övrigt inte håller lika länge som spabadet i sig självt, kan man smörja in ytan med barnolja. Man bör också vara försiktig med sömmar i samband med att locket lyfts av och på. En locklyftare kan också vara att föredra om man har ett spabad av modell större.

Fler ämnen i vår spabadsskola

Fri frakt
Vi bjuder på frakten vid köp över 499 kr
Fri retur
100 dagars returrätt
Snabba leveranser
1-3 arbetsdagar leveranstid
Hämta i butik
Köp online och hämta i butik
envelopesmartphonemagnifiercrosschevron-up
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram