Även om spabad funnits till försäljning i Sverige i flera år är begagnatmarknaden i nuläget svårbedömd.

Livslängden på spabad gör också att det dröjer innan de byts ut. Allteftersom åren går och försäljningen av spabad ökar så är det uppenbart att även begagnade spabad kommer att finnas i större utsträckning.

Utifrån det lilla utbud som idag ändå finns gör det gällande att priserna står sig väl. Däremot är det omöjligt att generalisera en värdeminskning per år.

Vad som kan vara värt att tänka på om man är intresserad av ett begagnat spabad är framför allt följande:

 

  • Ålder. Är spabadet äldre än 10 år så har det hänt mycket i både utrustning och kvalitet. Det kan vara svårt att hitta delar till äldre spabad. Uppmärksamma gärna storleken på jetmunstycken, är de utbytbara så bör storleken gå att hitta hos befintliga aktörer.
  • Fabrikat. Finns märket representerat i Sverige idag om det behövs service och delar.
  • Rening. Saknar badet ozonrening kan det ha nyttjats med högre doser kemikalier som i sin tur, kraftigt, påverkar livslängden på pumpar och rör.
  • Isolering. Många av de äldre spabaden som kom till Sverige var sämre eller i värsta fall helt utan isolering. Detta påverkar inte bara energiförbrukningen utan också möjligheten att bibehålla värmen under kalla vintermånader.
  • Storlek. Självklart kan ett begagnat spabad vara helt perfekt i storlek vad avser både antal platser och placering i trädgården. Däremot kan det ha en udda storlek när det gäller att ersätta ett lock. Locket, oavsett fabrikat, har en begränsad livslängd. Se därför till att det finns möjlighet att köpa ett som passar även om det du hittat har ett fungerande lock.
  • Elektricitet. Idag har de flesta spabad som säljs i Sverige av seriösa handlare CE-godkända spabad. De har klara anvisningar kring elinstallationen som vanligtvis är enfas, 1×16 ampere, eller trefas, 3×16 ampere. Det är inte ovanligt med äldre spabad som är modifierade för att kunna fungera med svensk elstandard. Extra monterade kontaktorer, omvandlare från 60 till 50 herz, etc. Detta kan också få till följd att spabaden inte fungerar fullt ut, exempelvis så kanske man inte kan ha på samtliga pumpar samtidigt. Vad beträffar elsäkerheten så låt en behörig elektriker titta på spabadet innan du bestämmer dig.
  • Garantier. Olika leverantörer lämnar olika garantier. Några är tidsbegränsade utifrån ett viss antal år eller månader. Andra lämnar garantier endast till första ägaren. Även om dessa garantier kan vara omfattande och generösa så innebär det att de upphör så fort spabadet säljs i andra hand. Finns det ändå en kvarvarande garanti, se till att det finns någon representant i Sverige.
  • Leverans. Hur flyttar jag ett begagnat spabad och får det uppställt där jag vill ha det? Oftast är det inga större svårigheter men det kräver sin fysiska insats. Smidigast är oftast att anlita en kranbil som plockar upp och lämnar av. Det kostar kanske lite mer men har sparat mycket möda och en del olyckor också.

Självklart ska du ju också provbada och lyssna på spabadet efter missljud och avvikelser. Panelen bör ses över precis som ytan och munstycken. Se så att allt fungerar som det ska.

Det finns mycket att fundera över när det gäller köp av begagnade spabad. Ovanstående kan hjälpa dig att undvika en del bekymmer. Vanligtvis håller ett spabad i många år och anledningen varför någon säljer sitt spabad behöver ju inte innebära att det är något fel på det.